A demenciáról


A demencia egy olyan betegség, amely hatással van az agyra, és amely megnehezíti, hogy tisztán gondolkodjunk, illetve úgy emlékezzünk dolgokra, mint régebben. A demencia az emberi gondolkodás, az érzések és a viselkedés minden területét érintheti, de minden demenciával élő ember más. Az pedig, hogy kit hogyan érint a betegség attól függ, hogy az agy mely területe károsodott.

A demenciát gyakran helytelenül „szenilitásnak” vagy „szenilis demenciának” hívják, amely arra a korábban széles körben elterjedt tévhitre utal, hogy a komoly mentális hanyatlás az öregedés természetes velejárója. A demencia több típusa is progresszív, amely azt jelenti, hogy a tünetek lassan jelentkeznek, és fokozatosan rosszabbodnak.

Ha Ön vagy hozzátartozója memóriaproblémákat tapasztal vagy a gondolkodásában negatív változásokat észlel, ne hagyja ezeket figyelmen kívül! Keressen fel egy orvost, hogy mielőbb megtudja a panaszainak okát! A szakszerű vizsgálat lehet, hogy gyógyítható betegséget állapít meg, de még akkor is, ha a tünetek demenciára utalnak, egy korai diagnózis lehetővé teszi az ember számára, hogy az elérhető terápiás lehetőségek a lehető legjobb hatással legyenek rá. Így pedig arra is lesz idő, hogy tervezni tudjanak az elkövetkező évekre.

A demencia főbb típusai

ALZHEIMER-KÓR

Feltötés alatt

VASZKULÁRIS DEMENCIA

Feltötés alatt


LEWY-TESTES DEMENCIA

Feltötés alatt

FRONTOTEMPORÁLIS DEMENCIA

Feltötés alatt

Tovább az eszköztárra