Demenciabarát közösségek

Az Alzheimer-kór és más típusú demenciák korunk talán legnagyobb kihívása elé állítja az egészségügyi és a szociális ellátórendszert. A demenciával élő emberek száma a világon 2015-ben 46.8 millió volt, 2050-re pedig elérheti a 131.5 milliót is. Hazánkban a betegek száma minimum 150-200 ezerre tehető, de szűrés hiányában pontos adatok nem ismertek. Világszerte évente több mint 9.9 millió új esetet diagnosztizálnak, ami 3,2 másodpercenként egy-egy új beteget jelent.

A demencia mind a mai napig gyógyíthatatlan betegség és a gyógyszerkísérletek sem bíztatóak, ezért előtérbe kerültek a betegek életkörülményeinek javítását célzó kezdeményezések, így a demenciabarát környezet kialakítása is. Az első demenciabarát közösséget Japánban kezdték el kiépíteni Uji városában 1990-ben. Európában a belgiumi Bruges volt az első város, ahol 2010-ben kezdték el a demenciabarát város projektet, amely azóta egyre több követőre talált szerte a világon. Hazánkban Mosonmagyaróváron indult az első demenciabarát közösséget létrehozó projekt 2017 nyarán, amelyet a helyi Alzheimer Cafét is sikeresen működtető „Gondoskodás” Alapítvány kezdeményezett. A kezdeményezés 2018-ban a rangos EFID-díjban részesült.

Egy demenciabarát város lényege abban rejlik, hogy ott a demenciával élő emberek megértésre találnak, respektálva és támogatva vannak, valamint magabiztosan hozzájárulhatnak a közösség hétköznapjaihoz. Egy ilyen városban a közösség tagjai tudják, hogy mi az a demencia és azt meg is értik, továbbá a demenciával élő emberek a közösség részének és résztvevőjének érezhetik magukat, lehetőségük van a saját életüket kontrollálni és jogaik elismerésre találnak. A program egyik legfontosabb eleme az, hogy abban a demenciával élő emberek is aktívan részt vesznek és a róluk szóló döntésekbe beleszólhatnak.

A projekt keretében együttműködés kerül kialakításra a helyi közösségi szervezetekkel valamint egyházi közösségekkel annak érdekében, hogy informálják az embereket a demenciáról és így támogassák a demenciabarát közösségek kialakítását. Fontos továbbá a Kulturális központok, Múzeumok, Katasztrófavédelem, Mentőszolgálat, Rendőrség, Polgárőrség, Civilek, Patikák, Pénzintézetek, boltok, vendéglátóhelyek, hotelek, és különféle szolgáltatók (pl. fodrász, kozmetikus…) bevonása is a programba.

Lehetővé kell tenni a hozzáférést a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, mert a demencia korai diagnózisa és kezelése meghatározó elemei a demenciabarát közösség projektnek.

Az ilyen demenciabarát közösségek, városok majd térségek kialakítása vezethet el a távlati célhoz, a demenciabarát társadalom megszületéséhez.

Tovább az eszköztárra